"Kerja Rumah Semua Dia Buat,Basuh Baju, Kemas Rumah Cebok Berak Anak" Aku memang tak boleh tengok muka dia rasa menyampah je


Foto sekadar hiasan

KISAH KE 1 :Assalamualaikum wrga2 krt smua. Sy nk mntak p4ndangan kakak2 abg2 dlm ni. Salah ke perbuatan sya kpda husband sya, smnjak ekonomi kluarga sya bermasalah sya jd ala kadar je l4yan husband sya. Sya skrg sllu bgduh dgn husband tiap mnggu mst bgduh. Nafkah dia bg skit sgt 200 sbln.

Sya sllu tak msak, kdg husband sya blik keje lwt mlm dia msak sndri. Mcm ni husb4nd sya dlu keje gaji masyuk jgak la 4.5k sbln.

Lpas pkp hari tu husband sya di buang keje. Skrg keje kilang kic4p g4ji kcik sgt 1400,nk.lbih kna ot.

Tiap mlm husband sya blik kol 9@10 sbb nk cri duit lbih. Rumah sewa mhal dkt kota raya, pngasuh ank Lagi bnyar. Aku keje jgk tp 5 hari smggu

Msalah skrg pttkah aku l4yan husband aku mcm tu. Sblom ni husband kau mntak nk mnja trus aku l4yan.

Salahkn aku. Aku mcm tak percaya ape aku buat. Klau ikut kn husband aku ni bgslaa jgk.

KISAH KE 2 :Suami gaji 9K sebulan tapi tak pernah bagi nafkah kat aku. Duit maknya bulan2 dia bagi. Aku hanya bergaji 5K sebulan. Sewa rumah keperluan dapur bil2 dan semua keperluan kami bahagi dua. Rasa macam tak adil bila bincang mesti gduh sebab dia sangat sensetif soal nafkah dan duit.

Assalamualaikum admin. Maaf saya gunakan account baru untuk luahkan rasa dan minta nasihat.Saya dan suami baru setahun berkahwin kami masing-masing umur muda lagi baru 23 tahun.

Suami saya tak pernah beri nafkah bulanan sedangkan gajinya RM9k sebulan tanpa ada sebarang komitmen melain kan hantar duit bulan bulan kepada org tua.

Adakah sebab saya juga berkerja dgn gaji RM5k sebulan dan title masih baru kahwin saya tidak layak dpt nafkah bulanan?

Bila minta atau berckp pasal duit kami mesti bergduh sbb suami saya sensitif bila ckp psl duit nya atau psl duit gajinya.

Tapi setakat harini suami saya masih ada tlg saya dengan kerja rumah. Sbb tu saya rasa masih perlu lagi ke saya minta nafkah bulanan sedangkan dia ada tlg dgn kerja rmh seperti masak dll..

harap dapat bantu saya. Terima kasih..

Ini antara re4ksi p4nas netizen untuk kis4h pertama.

Fadilah. Subhanallah layan lh suami sebaik2 nya tt, jgn terima dia waktu senang saje,kita sbg isteri kena saling bertolak ansur baru aman rumah tangga,

suami saya xdpt gaji spnjg pkp alhamdulillah saya bergaji segala perbelanjaan saya yg tanggung tapi xde plk terpk dlm hati n pemikiran ni nak berubah hati sbbnya ini ujian Allah utk kita sbg isteri,susah senang sama2 tt Bersyukur seadanya dia suami yg baik

Syahirah. bersyukur la weh.. sekurang2 laki ko bukan jadi biawak hidup merenung nasib kena buang kerja pastu main game kaki lepak sampai takbalik rumah dan taksalah kan ko 100% walau pun dia salah..

dan dia takcakap yang tengok muka ko pun takhilang stress dia.. bersyukur la sekurang2 dia tetap berusaha untuk mencari rezeki korang anak beranak.

Ini antara respon netizen untuk kisah ke 2.

Sofia. bapak kedekut..gji ribu2 dua2 pun kedekut..alhamdullilah gji suami sis ckp2 makan utk ank2 tu pun suami masuk kn sndri dlm beg isteri dia..semua tau gji dia bg kat syalhamdullilah ya allah kau kurnia kan aku suami yg x kedekut mcm suamo tt niallahu duit nak bersalin ko bahagi2kan

Marini. suami x pergi kursus kawen kah.gaji byk pon kedekutsuami kn sediakan makanan pkaian tempat tggal.maksudnye uma sewa..makanan..semua dia tggung.

termasuk blnje utk kandungan..mmg tlg buat kje tu tggungjawab dia.even wife bkerja gaji 10k pon.nafkah ttp kna bg.bkn x mmpu..

 yg x logik utk bby tu pon nk byr separuh..org gaji 1k lbih pon mmpu tggung bini sebb ikhlas utk bini..ni mmg takut nk galas tggungjawab.

takut duit sendiri hbis..klau mcmtu akk rasa awk x perlukn suami la camtu.suh dia simpn duit dia semua..jgn ade ank bini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber: edisiviral via news.allmhi

 

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post