"Bermula Dari Reunion, Terjebak Khalwat Alam Maya" Suami sanggup ditinggalkan, dan berpoligami pula dengan teman chatting


Foto sekadar hiasan.

Sebelum Subuh tadi, sementara menunggu azan, saya berbual dengan seorang sahabat lama di surau penempatan kami. “Ustaz, seorang sahabat rapat saya sedang menghadapi masalah,” katanya. Lalu dia pun mula bercerita.

Menurutnya, masalah bermula apabila isteri sahabatnya itu menghadiri majlis tautan semula (‘re-union’) sekolah menengah bersama rakan lelaki dan perempuan lamanya.

Daripada situ, dia dan kawan kawan membuka ‘wassap group’ yang juga bercampur lelaki dan wanita. Tidak lama kemudian isteri kepada sahabat itu diajak ‘berchatting’ oleh seorang lelaki daripada ‘group wassap’ itu.

Lalu hubungan pun bermula. Mereka pada mulanya hanya bertanya khabar, bertukar tukar maklumat tentang keluarga (tentang suami atau isteri masing masing serta anak anak), berkongsi maklumat tentang hobi dan minat masing masing. Kemudian melarat kepada isu semasa dan lain lain perkara berbentuk ‘human interest’.

Saya hanya mendengar. Kebetulan ada entri terbaru dalam FB saya ada menyentuh perkara itu, tapi pendekatan saya lebih umum. Kembali kepada cerita sahabat saya itu…

Lama kelamaan hubungan antara kedua ‘isteri dan suami orang’ tersebut semakin intim. Pendek kata, akhirnya terjadilah hubungan cinta menerusi ‘khalwat alam maya’.

Dipendekkan cerita, isteri kepada teman saya itu bertindak meninggalkan suaminya dan berkahwin secara p0ligami dengan teman ‘chattingnya’. Kahwin tidak salah, tetapi perkahwinan yang terhasil oleh khalwat alam maya dan menyatakan keinginan berkahwin dengan isteri orang adalah haram di sisi Islam.

Lelaki malang teman kepada sahabat saya itu, ‘putih mata’ – bukan sahaja kehilangan isteri, malah hilang kereta, rumah dan lain lain aset yang diletakkan atas nama isterinya juga turut melayang.

Awas apabila pasangan anda berhubung dengan suami/isteri orang. Perbualan itu mungkin dimulakan dengan sekadar bertanya khabar. Contohnya, apa khabar? Saya masih ingat awak, kita kan satu kelas, awak jadi pengerusi persatuan A dan saya jadi timbalannya. Ingat tak? Lepas berkenalan, mula timbul usik mengusik, bergurau.

Akhirnya muncul kata kata seperti ini, “seronok berbual dengan awak,”hilang stres bila dengar suara awak” awak ni jokelah orangnya”.”Suami saya susah diajak santai macam ni.” “isteri saya tak sporting.”

Ketika itu berlakulah selingkuh atau curang terhadap pasangan sah masing masing. Perbuatan ini satu dosa. Mungkin ada setengah pihak beranggapan mana boleh ini dikatakan selingkuh? Kami belum buat apa apa pun. Kami hanya berbual, tak ada apa apa ‘body contact’ pun. Ini bukan selingkuh!

Betul, belum terjadi selingkuh badan. Tetapi berlakulah apa yang dikatakan ‘selingkuh minda’ dan ‘selingkuh perasaan’.

‘Selingkuh minda’ itu ialah apabila ada orang lain yang dirasakan lebih hebat, lebih mampu, lebih penyayang berbanding pasangannya sendiri.

Justeru, apabila ada masalah besar, dia lebih suka berkongsi dengan teman selingkuhnya berbanding suami sendiri.

Atau di samping suami, ada masalah masalah lain yang mula dikongsi bersama teman selingkuhnya tanpa pengetahuan suami.

Begitulah jua kepada isteri yang selingkuh.

Secara tidak sedar dia mengambil orang lain sebagai sandaran atau sumber kekuatan menghadapi sesuatu masalah. Suami tidak lagi ‘besar’ di hati isteri, teman chattingnya secara tidak sedar mengambil tempat itu.

Bagi suami pula, isteri yang sah tidak lagi yang ‘teristimewa’ tempat itu diganti oleh wanita yang bersifat ‘lebih mesra’ di hatinya. Inilah yang dikatakan selingkuh minda.

‘Selingkuh perasaan’ pula ialah merasa seronok, ceria dan ‘feel good’ apabila ‘berchatting’ dengan teman selingkuhnya.

Terasa hidupnya kembali berwarna warni. Terasa indah mengimbau nostalgia lama, mengharap dalam hati agar perbualan maya itu akan berlangsung dalam tempoh (diurasi) yang lama, dan sentiasa menanti atau ‘mencipta’ peluang atau kesempatan untuk ‘bercatting’ pada waktu terdekat.

Anehnya, dia lebih selesa dan seronok berbual dengan teman selingkuhnya berbanding suami atau isteri sendiri.

Dalam Islam berbual dengan individu bukan mahram, adalah HARAM kecuali dalam hal hal yang dibenarkan syariat.

Rujuklah pandangan para ulama – Buya Yahya, ustaz Azhar Idrus dan berbagai bagai lagi ulama, semuanya mengatakan perbuatan lelaki chatting dengan isteri orang atau suami orang ialah haram.

Berikut saya sertakan tajuk-tajuknya, ‘searchlah’ di youtube :

Istri suka chatting dengan lelaki lain Buya Yahya Menjawab, Hati Hati Ikut Group WA Reuni Buya Yahya, Apakah telefon Dengan Lawan Jenis Termasuk Zina? Buya Yahya Menjawab, Hukum Chat Dengan Bini Orang Facebook oleh Ustaz Azhar Idrus.

Tegasnya, jika dua orang bukan mahram sedang berada di ruang tertutup, yang bicara dan perbuatan mereka hanya mereka berdua sahaja yang tahu, maka syaiitanlah pihak yang ketiga. Inilah dikatakan khalwat di alam maya.

Hukumnya, sama dengan khalwat di alam nyata JIKA perbualan, suara dan perkara yang diperbualkan boleh menjurus sedikit demi sedikit ke arah ‘mendekati ziina’ – ziina telinga, harapan, cita cita dan bayangan.

Ada pihak menolak hukum ini dengan beranggapan itu semua hanya berbual untuk suka suka, basa basi, bercanda, mengeratkan persahabatan dan motif kami sama sekali bukan untuk bercinta.

Apa sahaja niat dan alasannya, itu semua tidak menghalalkan kaedahnya. Banyak lagi cara yang dihalalkan syariat, yang masih ada untuk mencapai maksud tersebut.

Tetapi bukan dengan cara berkomunikasi terus tanpa pengetahuan orang yang paling berhak atas wanita atau lelaki tersebut (yakni suami dan isteri mereka masing masing).

Ada pihak beralasan, mengapa perlu ketat sangat peraturannya? Tak bolehkah ‘berchatting’ hanya untuk bersuka suka, mengimbau kenangan lama?

Haram tetap haram. Syaitan tidak pernah lupa untuk menyesatkan manusia, tapi manusialah yang kerap lupa pujukan syaiitan.

Ya, memang mula mula sekadar berkongsi nostalgia… Tapi selepas itu mula mengusik rasa. Lalu terjadilah dialog seperti, “ingat tak masa itu, awak orang paling sweet sekali dalam kelas,” “masih ingat waktu tu semua heboh saya sukakan awak.”

Soalnya, apa perlunya, semua itu? Apa tujuannya? Penting sangatkah hendak bersuka suka dengan cara yang boleh dipengaruhi syaiitan hingga mendekati ziina?

Re-union ini kebanyakan dihadiri oleh wanita dan lelaki telah berusia. Pada hakikatnya masa sudah semakin senja. Mungkin ajal akan datang dalam masa yang terdekat.

Tidak ada masa lagi untuk perkara perkara yang remeh, hanya untuk bersuka suka, sia sia malah berdosa.

Rasululllah pernah mengingatkan, “jika kamu tahu apa yang aku tahu, nescaya kamu akan banyak menangis dan sedikit ketawa.” Hasan Al Banna berkata, “ sesungguhnya kerja Islam kita lebih banyak daripada umur yang kita ada.”

Berdua duaan di alam maya boleh jadi lebih berbahaya kerana apa yang segan atau malu diluahkan dengan kata, lebih mudah disampaikan tanpa bersemuka. Tabir malu tidak terasa lagi.

Kata kata jadi rancak, dengan selang seli ‘emoji’ yang menambah keserasian perasaan. Bukankah satu gambar lebih bernilai daripada seribu kata kata?

Daripada hanya itu, meleret lagi ke tahap yang lebih mesra dengan menghantar gambar foto. Mula mula foto aktiviti, kemudian melarat kepada foto foto peribadi.

Akibat hasutan syaiitan, isteri orang pun sanggup memberi gambarnya kepada lelaki lain. Malunya sudah carik sedikit demi sedikit.

Ingat, petanda lain yang ‘chatting’ melalui message telegram, wassap, perbualan telah dirasuki syaiitan, ialah jangka masa berbual jadi semakin lama, nada suara atau kata kata bertambah mesra, rindu untuk berchatting sudah berbunga, dan masing masing semakin berahsia dengan pasangan masing masing.

Mereka yang khianat terhadap pasangan masing masing ini semakin takut sekiranya isi perbualan, gambar-gambar, emoji dan lain lain diketahui oleh pasangan masing masing.

Mereka jadi semakin berahsia, dengan alasan mereka bukan menyembunyikan (hanya tidak memberitahu)! Lagipun bukan ada cinta, bukan ada lucah…cuma biasa-biasa.

Padahal, jika diminta oleh pasangan masing masing untuk ‘membentangkan’ seluruh isi perbualan dalam sesi chatting mereka, mereka tidak akan mampu berbuat demikian.

Mereka akan rasa bersalah, rasa malu, rasa berdosa, rasa mengkhianati, sekiranya pasangan mengetahui secara terperinci apa yang mereka ‘chattingkan’.

Rasa-rasa itulah sebenarnya bukti mereka telah melakukan dosa dan sudah dibelenggu oleh rasa bersalah. Tapi semua itu terus dilakukan justeru manisnya dosa.

Tetapi Allah Maha Mengetahui. Di dunia lagi rahsia boleh terbongkar, apalagi di akhirat kelak.

Bagi lelaki yang mengganggu isteri orang, takutilah hadis ini: ““Bukan dalam golongan kami (umat Nabi Muhammad) orang yang merosakkan ikatan seseorang isteri dengan suaminya.” (hr abu daud: 2175).

Dosanya bukan dosa kecil, tapi dosa besar. Bertaubatlah, kerana dosa itu bukan sahaja kepada Allah tetapi kepada suami atau isteri masing-masing. Khususnya buat isteri yang selingkuh, ambillah peringatan ini daripada kisah ini:

Pada Suatu hari, Situ Fatimah telah mengatakan sesuatu tanpa disengajakan kepada Saidina Ali (suami kepada Siti Fatimah) dan perkataan itu telah membuat Saidina Ali r.a berkecil hati dan tergores hatinya.

Saidatina Fatimah menyedari bahawa ia telah berdosa kepada suaminya, (kerana takut dilaknat oleh Allah sepanjang malam) maka saidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali kepada suaminya, Saidina Ali r.a.

Melihat wajah Saidina Ali tak juga berubah, maka Saidatina Fatimah berlari-lari kecil di sekitar Ali. Sebanyak 7 kali ia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu mohon untuk dimaafkan (ada riwayat mengatakan sehingga 70 kali).

Melihat tingkah isterinya saidatina Fatimah di hadapannya, Ali tak dapat menahan senyum. Kemudian ia tersenyum dan memaafkan kesalahan isterinya.

Berita itu sampai kepengetahuan Rasulullah S.A.W, lantas Rasulullah berkata pada puterinya (saiyidatina Fatimah): “Wahai Fatimah, kalaulah di kala itu engkau mati sedangkan suami mu tidak memaafkan mu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazah mu.”

Sabda Rasulullah SAW: “Wanita mana saja yang meninggal dunia, kemudian suaminya Reda terhadapnya, maka ia akan masuk ke Syurga”. (HR Ibnu Majah, dan di hasankan oleh Imam Tirmidzi).

Dengan menyembunyikan hubungan terlarang (apalagi memohon maaf kepada suami, apakah wanita itu boleh mendapat keredaan suaminya?

Lihatlah bagaimana para Solehin begitu menjaga soal hubungan antara lelaki bukan mahram dengan wanita bukan muhrim.

Contohnya, sejak Sayyidina Umar dimakamkan di sisi Rasulullah SAW, Siti Aisyah akan masuk ke ruang rumahnya (di mana jasad bapa dan suaminya dimakamkan) dengan menutup aurat

Begitulah ibu kita (ummmahatul Mukminin) menjaga batas auratnya walaupun kepada Sayidina Umar yang telah meninggal dunia. Begitu juga, tuan pasti tahu, bagaimana ibu-ibu kita berbicara dengan para sahabat dipisahkan oleh tabir, walaupun bicara mereka adalah ilmu dan iman mereka begitu kukuh.

Sayidina Ali RA berkata, “Taqwa itu ialah meninggalkan perkara yang tidak apa-apa kerana takut terjadi apa-apa.”

Ada tiga peringkat hati manusia yang telah dipengaruhi syaiitan dalam melakukan dosa. Inilah yang berlaku semasa berlakunya ‘catting’ yang berdosa itu.

Peringkat itu ialah:

1. Rasa bersalah.

Pada peringkat ini, ‘suami atau isteri orang’ berkenaan masih ada sedikit rasa bersalah kerana berbual di luar keperluan syariat dan pengetahuan pasangan masing masing.

Tetapi rasa bersalah itu dilawan oleh alasan, hanya ingin menghilang stres, mengundang ceria kerana mengenang nostalgia lama. Lagipun, bukan adalah unsur lcah dan cinta terlarang. Hanya kemesraan seorang kawan teman tapi mesra.

2. Rasa biasa.

Rasa berdosa telah mula hilang. Biisa dosa tidak berdenyut lagi, alah biasa justeru kerap berhubung. Subjek perbualan pun mula berubah, daripada hanya bertanya khabar, berkongsi maklumat tentang keluarga masing masing dan isu isu semasa kepada aktiviti aktiviti peribadi dan perkongsian yang lebih bersifat lebih personal.

Mula ada ayat ayat seperti ‘nampak bahagia betul awak bersama suami’, ‘isteri awak nampak muda dan cantik’, ‘awak ada apa apa masalah?’ ‘best hobi awak ya?’ ‘Awak berkahwin dulu suka sama suka ya?” dan sebagainya. Inilah contoh kata kata yang ‘memancing’ untuk pergi ke fasa yang lebih serius.

3. Rasa manis.

Ini sudah berada di tahap berbahaya. Tidak ada rasa berdosa, bukan lagi sudah terbiasa, malah sudah rasa manis dengan dosa.

Daripada perkongsian maklumat, sudah meningkat kepada perkongsian rasa. Durasi perbualan menjadi lebih lama, subjek jadi lebih intim, dan kali ini keduanya jadi lebih berani untuk meluahkan masalah perkahwinan, ‘kekurangan’ pasangan masing masing dan masalah masalah lain.

Rasa ingin ‘bersandar’ dan ‘berharap’ sudah mula timbul kerana merasakan teman selingkuh itu lebih hebat daripada suami atau isteri sendiri. Ketika inilah terjadinya selingkuh minda dan selingkuh perasaan yang disebutkan tadi.

4. Rasa rindu (ketagih).

Rasa rindu dan ketagih untuk berhubung sudah mula timbul. Jika tidak berhubungan terasa ‘kekosongan’. Ketika ini, mereka mula mencari-cari jalan untuk bersunyi sunyi daripada isteri atau suami sendiri, untuk bebas berhubungan dengan teman selingkuh.

Telefon bimbit mula sentiasa berada berdekatan, ‘notification’ oneline dan bunyi tertentu sudah dikhususkan untuk teman selingkuh.

Mereka yang sampai ke tahap ini tidak akan berenggang dengan telefon bimbit. Dan mereka selalu menukar ‘password’ agar tidak dapat dibuka oleh suami atau isteri masing masing.

Antara tanda tanda fasa ini sedang dilalui oleh suami atau isteri yang selingkuh ialah:

i. Hubungan intim dengan suami atau isteri yang sah akan meningkat secara drastik atau menurun secara mendadak. Mengapa meningkat?

Kerana dia sudah oleh membayangkan teman selingkuhnya ketika berhubung intim dengan suami atau isteri sahnya.

Jadi ‘semangat’ libid0nya naik tiba tiba. Dia mula membayangkan rupa, badan, suara teman selingkuhnya ketika di ranjang.

Menurut majoriti ulama, hukum membayangkan lelaki dan wanita bukan suami atau isteri semasa melakukan hubungan intim adalah diharamkan.

Terutamanya jika ia dijadikan kebiasaan, nafsunya terhadap isteri atau suaminya akan semakin pudar dan beralih kepada si lelaki dan wanita luar yang diharamkan buatnya, maka secara mudahnya ia diharamkan kerana tergolong dalam “Muqaddimat az-Zina” atau jalan-jalan permulaan kepada pelakuan haram ziina.

Disebutkan oleh para ulama bahawa :”kerana mata itu berziina, dan zuinanya adalah pandangan yang haram, dan minda juga berziina dan ziinanya adalah membayangkan yang diharamkan.”

Justeru mazhab Hanafi, Maliki dan Hanbali menanggapnya adalah salah satu bentuk ziina. Sama juga haramnya minum air kosong sambil dibayangkan minuman ar4k.

Demikian yang disebutkan oleh Ibn Al-Haj Al-Maliki (Al-Madkhal) , Ibn Abidin Al-Hanafi, Ibn Al-Mufleh Al-Hanbali ( Dipetik dari kitab Ar-Ri’ayah al-Kubra oleh Ibn ‘Aqil).

Malah hal sebaliknya boleh berlaku, yakni perlakuan selingkuh menyebabkan hubungan intim dengan pasangan yang sah akan jadi menurun kerana membayangkan begitu jauh beza suami atau isteri yang sedang ‘bersamanya’ dengan teman selingkuhnya.

Syaitan membayangkan teman selingkuhnya lebih kacak, lebih mengghairahkan dan sebagainya. Begitulah “rumput di sebalik sana lebih hijau!”

ii. Mula menyebut atau mengeluarkan pandangan atau meluahkan masalah masalah yang dibincangkan dengan teman selingkuh kepada pasangan masing masing tanpa menyebut nama teman selingkuhnya itu.

Dia mula memberi pandangan yang berbeza daripada kebiasaan. Atau dia mula menyentuh subjek yang berbeza, daripada apa yang selalu dibincangkan bersama suami atau isterinya sebelum ini.

Dia lalu menyerap pendapat teman selingkuhnya dan melontarkannya kepada suami atau isterinya. “Kemungkinannya hal itu adalah respons yang diberikan oleh teman selingkuhnya tentang hubungan mereka suami isteri. Dia mengambilnya dan menggunakannya untuk berhujah dengan anda,” ujar Saltz, seorang pakar psikologi.

Misalnya, dia mula mempersoalkan, “kenapa tidak romantik?” “Kenapa tidak mencari sumber pendapatan lain?” “Berhentilah bekerja di situ” dan sebagainya.

iii. Mula menjauh secara fizikal dengan pasangan. Isteri atau suami yang selingkuh, akan mula menjauh daripada pasangan masing masing.

Jika disentuh secara romantik, dia menyambut secara hambar atau menepis secara ‘diplomatik’ dengan pelbagai alasan. “Saya letih”. “Saya tak da mood, banyak kerja”. “Saya tidak sihat…”

Dan jika suami hendak bertugas di luar kawasan, isteri tidak lagi merasa sedih atau rasa kehilangan seperti dahulu. Sebaliknya, dalam hatinya menyimpan rasa suka, kerana itulah peluang untuk melepaskan rindu bercatting dengan teman selingkuhnya. Hubungan semakin jadi semakin hambar dan tawar.

Dan perhatikan, jika suami atau isteri sahnya mula bersangka sangka dan bertanya, perhatikan reaksinya. Jika dia menjadi sangat defensif malah agresif apabila kesalahannya ketahuan.

Dia mula menekankan berkali kali yang dia tidak memiliki hubungan khusus dengan temannya itu, atau dia jadi sangat memaksa agar pasangannya percaya padanya.

Boleh jadi dia mengamuk atau merajuk keterlaluan. Jika itulah petandanya, dia memang sudah terjerat oleh hawa nafsu dan syaitan!

Sabda rasulullah SAW: “Dari Nawwas bin Sam’an Al Anshari, bahwa ia pernah bertanya kepada Rasulullah SAW tentang kebaikan dan dosa.

Maka baginda bersabda: “Sesungguhnya kebaikan itu adalah akhlak yang baik, sedangkan dosa itu adalah apa yang menggelisahkan hatimu dan kamu benci jika manusia mengetahuinya.” (HR Ahmad No: 16975).

Seekor katak yang dimasukkan ke dalam air panas akan segera melompat keluar untuk menyelamatkan diri. Tetapi jika katak yang sama dimasukkan ke dalam air sejuk, lalu dipanaskan perlahan lahan, ia akan mati kepanasan tanpa usaha melompat keluar.

Begitulah kesan dosa yang dianggap tidak berdosa, ia akan menghancurkan iman secara perlahan-lahan, sedikit demi sedikit, dan akhirnya menjahanamkannya terus tanpa sedar.

Dari Abu Said al-Khudri RH katanya: Nabi Muhammad SAW bersabda:

Kamu semua akan mengikut jejak langkah umat umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal sehasta demi sehasta sehingga kalau mereka masuk ke lubang biawak sekali kamu tetap akan mengikut mereka. Kami bertanya adakah mereka itu Yahudi dan Nasrani? Sabda Nabi SAW: Siapa lagi kalau bukan mereka?

Begitulah juga rasa malu seorang wanita. Ia juga akan tercabut secara perlahan lahan hasil lamanya ‘berkhalwat’ di alam maya dengan seorang lelaki yang bukan mahramnya. Daripada berbincang soal biasa biasa, terbawa kepada soal yang lebih intim dan personal.

Daripada memberi gambar anak masing masing, aktiviti dan lain lain yang berbentuk umum, beralih kepada menghantar gambar seorang.

Dan tidak mustahil syaitan terus menipu daripada gambar yang menutup aurat kepada yang tidak menutup aurat sehingga mengepos gambar dengan aksi lcah. Semuanya mungkin dan boleh terjadi, gara gara liciknya syaitan menipu daya.

Justeru berhati hatilah apabila pasangan anda menghadiri majlis re union. Pastikan tidak ada unsur yang boleh membawa kepada hubungan di luar pengetahuan anda.

Mempunyai isteri atau suami bukan satu halangan untuk terbentuknya cinta terlarang. Jangan biarlah ada lelaki lain yang berani menceroboh lingkungan kuasa anda. Jangan jadi dayus. Orang dayus tidak masuk syurga.

Rasulullah telah mengingatkan para lelaki dalam khutbah yang terakhir: Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik, berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia.

Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.”

Maksud ‘tidak boleh memasukkan orang yang kami tidak sukai (lelaki) ke dalam rumah itu, bukan sahaja secara fizikal…Tetapi juga akan ada isteri yang membawa masuk lelaki ke rumahnya melalui media sosial. Wanita itu bercatting, bergurau, bertukar-tukar gambar bersama teman selingkuhnya dengan mesra tanpa pengetahuan suami.

Manakala maksud “ dilarang melakukan ziina” sewajarnya tidak terhad kepada zina yang melibatkan kemaluan tetapi juga zina-zina yang lain seperti sabda Rasulullah SAW:

“Sesungguhnya ALLAH telah menetapkan bahagian ‘ziina’ untuk setiap anak Adam, dia akan mendapatkannya dan tidak boleh dihindari, maka ‘ziina’ mata dengan melihat, ‘ziina’ lidah dengan ucapan, ‘ziina’ hati dengan membayangkan dan merasakan syahwat, sedangkan kemaluan membenarkan semua itu atau mendustakannya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Bagi isteri, pekalah terhadap perlakuan suami anda. Jika tanda tanda selingkuh sudah kelihatan, berbincanglah secara terbuka. Jangan sampai rumah tangga porak-peranda. Kita tidak dapat bayangkan, ada wanita yang sudah bercucu sanggup meninggalkan suaminya gara-gara bercinta dengan suami orang!

Atau bagi isteri atau suami selingkuh yang belum bertindak sejauh itu, sedarlah dalam Islam ada yang dikatakan ziina hati. Ustaz Bakhtiar Fitri, berdasarkan hadis ulama menyatakan, ‘ziina’ hati berlaku apabila:

1. Berharap.

2. Membayangkan.

“Membayangkan aurat sehingga merangsang syahwat dan berharap berdua duaan yang akhirnya membawa kepada ziina.”

3. Merasakan syahwat.

“Disebabkan itu, segala perlakuan yang boleh membawa zina, hukumnya ialah haram seperti berbual, bermesej atau WhatsApp yang bukan keperluan, melihat gambar ajnabi dan lain lain lagi…”

Wallahua’lam. Mudah-mudahan tulisan panjang ini memberi ilmu pada yang jahil, dan memberi amaran kepada yang degil.

|Petikan di atas ditulis oleh Ustaz Pahrol Mohd Juoi|

Semoga dapat memberi kesedaran kepada ramai orang dan memberi ilmu kepada yang tidak tahu.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber – Boku (Bukan nama sebenar) via IIUMC via edisimedia

 

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post