"Hantaran Mahal Macam Nak Jual Anak Tapi Lelaki Ini Setuju" Selesai akad nikah dia terus ambil mikrofon dan buat semua orang terlopong

 


Gambar sekadar hiasan. Assalamualaikum. Lama juga aku bekerja sendiri sebagai photographer wedding.

Macam-macam aku dah tempuh dan lalui. Ini aku nak kongsi sikit cerita yang pernah terjadi di depan aku suatu masa dahulu. Mas hantaran kahwin, mak ayah perempuan ini letak RM22,222.22. Memang mahal sangat wehh, tetapi si lelaki ini telah bersetuju.

Aku tengok yang lelaki ini pun bukan calang-calang orangnya. Jadi, sampailah ke hari akad nikah. Kedua-dua pihak lelaki dan perempuian memang gembira saja. Pengantin dengan mukanya sudah tak sabar nak mengawan. Iyelah, musim hujan pada masa itu.

Tok Kadi sampai, maka berlangsunglah acara akad nikah dan selamba dengan senafas sehaja pengantin lelaki lafazkan akad. Hantaran pun bertukar tangan, begitu juga dengan mas kahwin. Semasa lelaki itu nak baca lafaz takliq, tiba-tiba saudara dari pihak perempuan bising.

“Duit hantaran tak cukup RM1,000 ni!” Pengantin perempuan terus bangun dari tempat duduk. Tinggikan suara pada pengantin lelaki bertanya mengapa duit hantaran tak cukup. “Apsal tak cukup duit RM1,000?” tanyanya. Pihak sebelah perempuan siap perli-perli, “Dah tahu tak cukup duit, tetapi gatal sangat nak kahwin itu kenapa?!

”Yang pengantin lelaki, walaupun mata berkaca, dia senyum sahaja. Dia ambil mikrofon dan berkata, “Baru jadi isteri tak sampai setengah jam dah macam ni? Sahaja saya tak cukupkan seribu sebab nak tengok kau orang macam mana. Ini saya ada bawa wang yang tidak cukup itu,” katanya sambil membuka beg yang berkepok-kepok duit not RM50 dan RM100 di dalamnya.

“Tak apalah, alang-alang semua ada di sini, boleh jadi saksi saya. Saya lepaskan awak dengan talak 3. Assalamualaikum,” katanya buat terakhir kali sebelum menjatuhkan mikrofon itu. Selesai bersalaman, mereka terus beredar dari tempat itu.

Itulah, bila dah ada orang nak, itu kira bernasib baik. Perempuan bersepah sekarang. Tepi-tepi bus stop pun banyak boleh je lelaki kaya ini petik. Kau cuba download dan buka WeChat, berapa ramai yang sanggup serah diri mereka secara free? Kau ingat lelaki lelaki dalam drama jam 7 petang itu wujud ke?

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: KRT via e-kesah

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post